Polgár Szilárd

_____________________________

Az ezredfordulón jártam főiskolára Győrben, majd tíz évvel később ugyanott egyetemi diplomát is szereztem. A két időpont közötti egy évtizedben a Széchenyi Egyetem óriásit változott, a régi alma mater helyét ultramodern üvegpaloták, oktatási központok, közösségi terek vették át.

A felújított épületek között azonban volt egy „kakukktojás”. A 150 éves győri zsinagóga gyönyörűen restaurált műemlékegyüttese, amely egyetemi programok, koncertek, diplomaosztók helyszínévé vált. Évfolyamtársaimmal sokat időztünk itt; az órák közötti szünetek, a fontos beszélgetések és találkozások színtere lett a zsinagóga. Olyan aura, miliő lengte körül, amellyel az új egyetemi üvegépületek nem versenyezhettek.

Ilyen gondolatok kavarogtak a fejemben, miközben az Eötvös utcán a pápai zsinagóga málladozó épülettömbje mellett elballagtam. Milyen jó lenne, ha városunkban is igazi közösségi központtá válhatna ez a monumentális műemlék. Egy remélhetőleg sikeres pályázattal nemsokára talán nem csak jövő időben beszélhetünk majd erről…

Polgár Szilárd – Minden jog fenntartva! © Mediaworks Hungary